Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη με στόχο τη συνεργασία και την επαναξιολόγηση θεμάτων κυριαρχίας και Κυπριακού

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει σύντομα το αναθεωρητικό της αφήγημα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα τεθούν και θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία έχει συμβάλει στη μείωση των ροών, ωστόσο η αλλαγή της στρατηγικής των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των προσπαθειών.

Η διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να είναι περίπου 35 λεπτά, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες αναμένεται να επιβεβαιωθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα, στο τέλος του έτους.

Επιπλέον, σε μια περίοδο με έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στον Τούρκο Πρόεδρο. Η Ελλάδα τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την επανέναρξη του διαλόγου, που θα στοχεύει στην εύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού. Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει εκτός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ήδη συντονίσει τις κινήσεις τους, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου. Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κι άλλη συνάντηση την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: naftemporiki.gr