Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με εκπροσώπους του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, Marc van der Woude, καθώς και με τον αντιπρόεδρο Σάββα Παπασάββα και τους δικαστές Ιωάννη Δημητρακόπουλο και Γουλιέλμο Βαλασίδη. Η συνάντηση είχε ως στόχο να καλλιεργήσει αποτελεσματικότερες συνεργασίες και ανταλλαγές νομικών απόψεων μεταξύ των Ελλήνων δικαστών και του ΔΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Δικαστηρίου για τις μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνονται με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα, καθώς και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα σε βασικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη, ο διπλασιασμός των πρωτοβάθμιων δικαστών, η νέα Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και οι επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων. Αυτές οι αλλαγές αναμένονται να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με την υποβολή προδικαστικών ερωτημάτων προς το ΔΕΕ από τα ελληνικά δικαστήρια και πώς μπορούν να ενισχυθούν οι διαδικασίες αυτές μέσω βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ ΔΕΕ και του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Πηγή: naftemporiki.gr