Υπεράσπιση Εθνικών Συμφερόντων και Καταπολέμηση Εθνικισμού στα Δυτικά Βαλκάνια

Κατά την ομιλία του στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βελιγράδι, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ταυτόχρονα με την αντίσταση στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Υπογράμμισε πως είναι κρίσιμο να εργαστούμε για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι η αποτυχία της ΕΕ στην περιοχή αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ίδιας της Ένωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε σε παγκόσμιο, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων δύο πολέμων στη γειτονιά μας και χιλιάδων αμάχων που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά. Αυτή η αποσταθεροποίηση, όπως επεσήμανε, επιδεινώνεται από την έλλειψη μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και των κατάλληλων διπλωματικών εργαλείων που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση της ειρήνης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να σταθούμε ενάντια στον κυνισμό και τον εθνικισμό, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πιο ειλικρινής σήμερα από ό,τι ήταν τα προηγούμενα 30 χρόνια. Δεδομένα τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε ότι η Δύση θα πρέπει να επανεξετάσει τις στρατιωτικές της επεμβάσεις και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε σε καταδίκη της τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, όπως οι ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη, δεν είναι αποδεκτές. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή και την επιστροφή των ομήρων, προκειμένου να ενισχυθεί η ειρηνική επίλυση διαφορών.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τα Βαλκάνια διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος αστάθειας εάν η περιοχή επανέλθει σε συγκρούσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συμφωνιών και δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε όχι μόνο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων αλλά και για τη δυναμική στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: naftemporiki.gr