Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Κληρονομιά της Basilicata στο Μουσείο Ακρόπολης

Μία εντυπωσιακή περιοδική έκθεση με τίτλο «Θησαυροί της αρχαίας Basilicata – Η αόρατη κληρονομιά» πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης από 17 Οκτωβρίου 2024 έως 31 Ιανουαρίου 2025. Η έκθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών επιστημόνων που έχουν δουλέψει για την ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της Basilicata, μιας περιοχής στη νότια Ιταλία.

Η έκθεση περιλαμβάνει 312 προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα που έχουν προκύψει από Μουσεία της περιοχής. Αυτά τα προσωπικά αντικείμενα συνδέονται με τις ταφικές πρακτικές και τις δοξασίες των ανθρώπων που ζούσαν εκεί, αντικατοπτρίζοντας τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Basilicata από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αι. π.Χ.) έως τον 6ο αι. π.Χ.

Η παρουσία κεραμεικής για τις χρονικές περιόδους του 8ου, 7ου και 6ου αι. π.Χ. είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται αντικείμενα από διάφορες περιοχές της Basilicata, όπως το Chiaromonte, όπου φαίνεται να συνυπάρχουν διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές. Επίσης, αντικείμενα που αποδεικνύουν τις επαφές των ντόπιων με τον ελληνικό πολιτισμό, όπως ένα αγγείο ανάμειξης του 7ου αι. π.Χ. και ένα κεχριμπαρένιο περιδέραιο.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: η πρώτη καλύπτει την Εποχή του Σιδήρου, ενώ η δεύτερη εστιάζει στην Πρωτοαρχαϊκή και στην Αρχαϊκή Περίοδο. Ο πλούτος των αντικειμένων που θα εκτεθούν είναι ενδεικτικός των δημιουργικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ του Μουσείου Ακρόπολης και των Μουσείων της Ιταλίας.

Η σημασία της έκθεσης υπογραμμίζεται από τις ποικιλόμορφες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα αντικείμενα, όπως η επεξεργασία μετάλλων και η δημιουργία κεραμεικών, οι οποίες είναι γνωστές και από τις ομηρικές περιγραφές.

Η επίβλεψη της έκθεσης γίνεται από τον Καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθώς και από άλλους ειδικούς που έχουν συμβάλει στην οργάνωσή της. Εδώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν πολιτισμό που επηρεάστηκε από την αρχαία Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr