Αποκωδικοποίηση Πληροφορίας και Επικοινωνίας μέσω των Έργων του Παναγιώτη Σκαλκώτου

Ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή είναι η έκθεση του εικαστικού Παναγιώτη Σκαλκώτου, η οποία εγκαινιάζεται αύριο, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (Πειραιώς 256, Αθήνα). Η έκθεση, που αποτελεί παρουσίαση της πτυχιακής του εργασίας για το 2024, θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή, με ώρες επισκέψεων τις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου, από τις 14:00 μέχρι τις 20:00.

Ο Παναγιώτης Σκαλκώτος ερευνά μέσω των έργων του τις νέες μορφές κατανόησης και αφομοίωσης της πληροφορίας, σε μια εποχή που η έννοια της πληροφορίας παίζει κομβικό ρόλο στη ζωή μας. Συγκεκριμένα, παρατηρεί τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών, που ορίζει ως την επικοινωνία, σημειώνοντας τη σημασία του νοήματος για την ανταλλαγή πληροφοριών.

«Ως επικοινωνία ορίζεται η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ δύο ή περισσότερων μελών», τονίζει. Η επικοινωνία προϋποθέτει την παρουσία ενός πομπού, ενός δέκτη, ενός διαύλου και ενός κοινού κώδικα. Αυτή μπορεί να είναι αυθόρμητη, φυσική ή προσχεδιασμένη και κωδικοποιημένη, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Ο καλλιτέχνης επισημαίνει ότι πολλές παράμετροι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας, όπως η γλώσσα, το περιβάλλον, η ηλικία, καθώς και οι πολιτισμικοί και θρησκευτικοί περιορισμοί. Μέσα από την έκθεσή του, ο Σκαλκώτος προσπαθεί να αποδώσει και να αποκωδικοποιήσει την πληροφορία, διερευνώντας νέους κώδικες.

Πηγή: naftemporiki.gr