Διαδραστικές παραστάσεις όπερας για παιδιά με θέμα την Ιφιγένεια

Ο φετινός κύκλος διαδραστικών παραστάσεων για παιδιά που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή στον τομέα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων, ξεκινά με τις δύο σημαντικές όπερες του Γκλουκ, Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Ιφιγένεια εν Ταύροις, οι οποίες βασίζονται στον αρχαίο ελληνικό μύθο της Ιφιγένειας. Σκοπός της δράσης είναι να εισάγει παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών στον κόσμο της όπερας με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο, χρησιμοποιώντας τεχνικές του εφαρμοσμένου θεάτρου.

Η δράση περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια συνοπτική αφήγηση των ιστοριών των έργων του Γκλουκ, μέσα από επιλεγμένες άριες και μουσικά θέματα, οι οποίες θα ερμηνευτούν από τον βαρύτονο Γιώργο Ιατρού και την ηθοποιό Ιωάννα Πιατά, με την συνοδεία της Κατερίνας Κωνσταντούρου στο πιάνο. Αυτή η αφήγηση θα υποστηρίζεται οπτικά από μια ειδική βιντεοπροβολή με παιδικές φιγούρες.

Στο δεύτερο μέρος της δράσης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά και να συνεργαστούν, φτιάχνοντας μια ιστορία χωρίς λόγια, με τη βοήθεια συναισθημάτων και χαρακτήρων που θα συναρμολογήσουν, χρησιμοποιώντας τα μουσικά θέματα και τις φιγούρες που παρακολούθησαν στο πρώτο μέρος. Μέσα από αυτό το δημιουργικό ταξίδι, θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον μύθο και να εξετάσουν διαχρονικά ερωτήματα, όπως γιατί η θυσία της Ιφιγένειας επιλέγεται αντί για αυτήν ενός γιου ή πώς θα μπορούσε να είναι η ιστορία αν τη μητέρα την απασχολούσε η απόφαση.

Οι παραστάσεις θα διεξαχθούν στις 2, 3, 9 και 10 Νοεμβρίου 2024, με ώρες έναρξης 17:00 το Σάββατο και 11:00 την Κυριακή, στην Αίθουσα VIP της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η διάρκεια της κάθε εκδήλωσης είναι περίπου 75 λεπτά και η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ ανά παιδί χωρίς συνοδό.

Πηγή: naftemporiki.gr