«Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού για την Κύπρο και την τουρκική εισβολή»

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP ARENA εγκαινίασε χθες μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, με τίτλο «Κύπρος: 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση». Η διοίκηση του Μουσείου και της ΑΕΚ επιθυμεί να αναδείξει τις τραγικές διαδικασίες που βίωσε ο κυπριακός ελληνισμός, επιδεικνύοντας φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα ως φόρο τιμής στα θύματα.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η Γενική Διευθύντρια του Μουσείου, κα Έφη Μαυροπούλου, ανέφερε: «Πενήντα χρόνια είναι πολλά για να παραμένει ακόμα διαιρεμένη και κατεχόμενη η Κύπρος. Θέλουμε να θυμόμαστε, όχι μόνο για να υποδείξουμε τις πληγές, αλλά για να επιδιώξουμε τη δικαιοσύνη και μια βιώσιμη λύση».

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ευχαρίστησε τις διοικήσεις για την πρωτοβουλία τους και τόνισε τη σημασία αυτής της επετείου, επισημαίνοντας πως οι μνήμες από την εισβολή παραμένουν έντονες και ότι η Κύπρος συνεχίζει να πλήττεται από τις συνέπειές της. Ανέφερε επίσης την αναγκαιότητα της διατήρησης της μνήμης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή δύναμης και αγώνα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησίας και πολιτικών κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της κυπριακής ομογένειας και των σωμάτων ασφαλείας. Η έκθεση, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2024, καθημερινά εκτός Δευτέρας. Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιείται έχει παραχωρηθεί από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: naftemporiki.gr