Εορτασμός Πολιτισμού και Αρχιτεκτονικής Ιαπωνίας και Ελλάδας με Ομιλία του Kengo Kuma

Η εκδήλωση στο The Ellinikon Experience Centre πραγματοποιήθηκε για να γιορτάσει το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας», με τη συμμετοχή του βραβευμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Το γεγονός τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κύριος Koichi Ito, ο οποίος κατά την ομιλία του ανέφερε τη σπουδαιότητα της αρχιτεκτονικής ως πεδίου δημιουργικότητας, που συνδέει τις δύο χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κύριος Ito υπογράμμισε την εκδήλωση ως κορυφαία σε μια σειρά που τιμά την 125η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας.

Νωρίτερα, οι φοιτητές αρχιτεκτονικής από την Ιαπωνία και την Ελλάδα συμμετείχαν σε μια στρογγυλή τράπεζα, όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων «Υλικοί Πολιτισμοί: ο τρόπος του ξύλου και ο τρόπος της πέτρας». Τα εργαστήρια, που διοργανώθηκαν με υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και άλλων φορέων, συντόνισαν ο Kengo Kuma και ο Δρ. Βασίλης Γκανιάτσας.

Στην ομιλία του, με θέμα «Η επανασύνδεση της Αρχιτεκτονικής με τη Φύση», ο Kengo Kuma τόνισε τη σημασία της πολιτισμικής ανταλλαγής στην αρχιτεκτονική, παρουσιάζοντας έργα του σε Ιαπωνία, Ευρώπη και Αμερική. Επισήμανε τη χρήση τοπικών υλικών και τεχνικών για τη δημιουργία χώρων που φέρνουν κοντά τις δύο κουλτούρες, ερμηνεύοντας την αρχιτεκτονική ως αποτέλεσμα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Η Chief Marketing & Communications Officer της LAMDA Development, Σίσσυ Ηλιοπούλου, εξέφρασε την εκτίμησή της στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας και στους συμμετέχοντες των εργαστηρίων για τη συνεργασία τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην ειδική συνεργασία με τον Kengo Kuma και το αρχιτεκτονικό του γραφείο, το οποίο έχει αναλάβει το σχεδιασμό της Riviera Galleria στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Η ομιλία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω YouTube, παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, πολιτιστικών ιδρυμάτων και συλλόγων αρχιτεκτονικής, καθώς και μέλη του τύπου, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της εκδήλωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr