Επανένταξη και Αποκατάσταση του Βρετανικού Νοσοκομείου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διεξάγει έρευνα για τις πολιτιστικές χρήσεις και την αποκατάσταση του Βρετανικού Νοσοκομείου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Σκοπός του προγράμματος είναι η τεκμηρίωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και δομικής κατάστασης του κτιρίου, η μορφοποίηση στρατηγικών αποκατάστασης και επανάχρησης για πολιτιστικούς σκοπούς, καθώς και η πρόταση μέτρων προστασίας.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάζονται για ένα σημαντικό έργο που σχετίζεται με την αποκατάσταση και ανάδειξη του Βρετανικού Νοσοκομείου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας». Επιπλέον, ανέφερε ότι η αποκατάσταση του κτιρίου περιλαμβάνεται στο διαχειριστικό σχέδιο για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία είναι καταχωρημένη στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.

Η μελέτη έχει δύο φάσεις: η πρώτη αφορά την αναγνώριση και τεκμηρίωση του μνημείου, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στον σχεδιασμό των προτεινόμενων πολιτιστικών χρήσεων. Το Βρετανικό Νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε κατά την αγγλοκρατία, χρησιμοποιήθηκε για την περίθαλψη του αγγλικού στρατού και διαθέτει σημαντική ιστορία.

Η Ελληνική στρατηγική περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως την αποκατάσταση του Προμαχώνα των “Επτά Ανέμων”, με προϋπολογισμό 3.600.000 €, που θα ολοκληρωθεί το 2025. Ως στόχος είναι να διασφαλιστεί η αρμονική ένταξη των μνημείων στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Κέρκυρας.

Το Βρετανικό Νοσοκομείο υπηρέτησε πολλές λειτουργίες κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, περιλαμβάνοντας στρατιωτικές και υγειονομικές χρησιμότητες, έως ότου εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, που το έχει ορίσει ως νεώτερο Μνημείο από το 2020.

Πηγή: naftemporiki.gr