Η θρυλική κιθάρα του Ρόρι Γκάλαχερ επιστρέφει στην Ιρλανδία για να φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο

Μια κιθάρα Fender Stratocaster που ανήκε στον διάσημο Ρόρι Γκάλαχερ, εμβληματική μορφή της ροκ και του μπλουζ, πρόκειται να παραδοθεί στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (NMI) μετά την πώλησή της σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Η συγκεκριμένη κιθάρα, που ανήκε στον εκλιπόντα μουσικό και τραγουδοποιό, πωλήθηκε για το εντυπωσιακό ποσό των 889.400 λιρών Αγγλίας (1.068.956 ευρώ) από τον Οίκο Bonhams.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ιρλανδίας, Κάθριν Μάρτιν, επιβεβαίωσε ότι η κιθάρα αγοράστηκε από τη Live Nation Gaiety Ltd με σκοπό τη δωρεά στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας. Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει ότι η διάσημη κιθάρα θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του ιρλανδικού κράτους και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό και τους θαυμαστές του Γκάλαχερ σε όλο τον κόσμο.

Η Μάρτιν εξέφρασε την χαρά της με αφορμή την επαναφορά της κιθάρας στην Ιρλανδία, τονίζοντας τη συνεργασία της με το Εθνικό Μουσείο για την επίτευξη αυτού του στόχου. “Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πώληση της συλλογής του Ρόρι Γκάλαχερ, συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της χώρας, ειδικά των μουσικών του θαυμαστών, ότι η εμβληματική κιθάρα του θα εξασφαλιστεί στη συλλογή της εθνικής μας κληρονομιάς”, ανέφερε.

Ο Ρόρι Γκάλαχερ, γνωστός για το αυθεντικό του στυλ που βασίζεται στα μπλουζ, επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες και αγαπήθηκε από το κοινό χάρη στα θρυλικά άλμπουμ και τις ζωντανές εμφανίσεις του.

Πηγή: naftemporiki.gr