Ονειρεμένη Κωμωδία για Μια Ρομαντική Επιχείρηση Ανάμεσα σε Εχθρότητες

Μετά από μια διεθνή περιοδεία 10 χωρών και πλήθος βραβεύσεων, η σουρεαλιστική κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει για περιορισμένες παραστάσεις στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης. Το έργο παρουσιάζει την ιστορία ενός ελληνοτουρκικού ζευγαριού, της Σοφίας και του Φατίχ, που γνωρίστηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερη χώρα και αποφασίζουν να ιδρύσουν μια επιχείρηση – ένα μπακλαβατζίδικο στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Αντιμετωπίζοντας την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, ανακηρύσσουν την επιχείρησή τους σε ανεξάρτητο κράτος, ένα ρομαντικό εγχείρημα καταδικασμένο εξαρχής σε αποτυχία.

Δημιουργείται μια ομάδα «ερευνητών» που καλείται να αναδομήσει την ιστορία αυτού του μικροσκοπικού έθνους, διερευνώντας τη γέννησή του, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του. Μέσα από φανταστικές και κωμικές καταστάσεις, οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να απελευθερωθούν από τα στερεότυπα και να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα.

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο κοινού από την πλατφόρμα Grape στο φεστιβάλ Αθηνών 2023, ενώ ο Γιώργος Κατσής βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σαράγεβο το 2022 και το έργο αναγνωρίστηκε ως το καλύτερο σύγχρονο ελληνικό έργο στα βραβεία «all for fun». Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κατσής, Cem Yigit Üzümoglu, Gary Salomon και η Στέλλα Βογιατζάκη.

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» ιδρύθηκε αρχικά ως ψηφιακό μικρό έθνος στο Μεσολόγγι από τον επιχειρηματία Φατίχ Ντεμίρ και τη μαθηματικό Σοφία Παπαδάκη. Παρά τις προσπάθειές τους, η επιχείρηση δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως κυρίαρχο κράτος, θεωρήθηκε αντίκτυπο των τουριστικών εξορθολογισμών και τελικά καταλήφθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις το 2023. Σήμερα, η ιστορία της συνεχίζει να είναι αντικείμενο έρευνας και τράβηγμα για τους ενδιαφερόμενους σε κρυπτονομίσματα.

Η παράσταση, με διάρκεια 100 λεπτών, θα πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης, με εισιτήρια 20 ευρώ για τη γενική είσοδο και 18 ευρώ για μειωμένα. Πηγή: naftemporiki.gr