Προστασία και Ανάδειξη του Ταφικού Τύμβου Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης στον Έβρο

Με ταχύτητα προχωρούν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει τα μοναδικά αρχαία ευρήματα στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, στον Έβρο. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος που θα αποτελέσει έναν ελκυστικό πολιτιστικό προορισμό και συγχρόνως αναπτυξιακό πόρο για τον Έβρο και τη Θράκη.

Ο ταφικός τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης είναι από τους μεγαλύτερους αυτοκρατορικούς τύμβους στην περιοχή της Θράκης και ο μοναδικός στην Ελλάδα που περιέχει τροχοφόρα οχήματα εξαιρετικής κατάστασης. Η ανασκαφή του τύμβου άρχισε το 2002 και διήρκεσε δύο χρόνια. Στη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκαν τέσσερις λάκκοι με λείψανα καύσεων τριών ανδρών και μίας γυναίκας, συνοδευόμενα από πολλά χάλκινα, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα κτερίσματα, πέντε άμαξες και δύο ταφές αλόγων.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε την σπουδαιότητα του ευρήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μοναδικό τεκμήριο που αποκαλύπτει την κοινωνική ταυτότητα και τη θέση των οικογενειών στην περιοχή της Θράκης. Αφού ξεκίνησαν το 2020 έργα συντήρησης και αποκατάστασης των ευρημάτων, εγκρίθηκε επίσης η μουσειολογική μελέτη και προχωρούν τα βήματα για την εκπόνηση της μουσειογραφικής μελέτης.

Η ολοκλήρωση των έργων θα καθορίσει έναν σημαντικό αρχαιολογικό προορισμό στον βόρειο Έβρο, ικανό να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής. Το μουσειακό κέλυφος θα επιτρέπει στους επισκέπτες να διαπιστώσουν την εικόνα κατά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, με τις ταφές των αλόγων και τις άμαξες σε εμφανή θέση.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των ευρημάτων περιλαμβάνει πολυάριθμα κτερίσματα και αριστούργημα, όπως 19 χάλκινα ακέραια αγγεία, που είναι το μεγαλύτερο σύνολο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Επίσης, δυο χάλκινες ιατρικές εργαλειοθήκες περιλαμβάνουν τα καλύτερα διατηρημένα όργανα της αυτοκρατορικής περιόδου.

Η εκθεσιακή προσέγγιση θα επικεντρώνεται στη διατήρηση της ανασκαφικής εικόνας, προσφέροντας μια βιωματική εμπειρία στους επισκέπτες. Η διαδρομή στο μουσειακό χώρο θα αφορά τη θέαση των ευρημάτων με χρονολογική σειρά, προσφέροντας πληροφορίες για τα στάδια της ταφικής διαδικασίας και την ιστορική τους σημασία.

Πηγή: naftemporiki.gr