Συγκλονιστική εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με μαθητές κρατούμενους από το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας

Σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ευαισθητοποίησης που αφορά την performance κρατουμένων μαθητών από το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας, η οποία είναι εμπνευσμένη από το κινηματογραφικό έργο του A. Tarkovsky «Nostalghia». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας» και το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας (2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει έναν χαιρετισμό από τον Τάσο Αδαμόπουλο της Ταινιοθήκης, καθώς και εισηγήσεις από καταξιωμένα πρόσωπα. Ο Κυριάκος Κωλέσης, Δρ. Κοινωνιολογίας και πρώην διευθυντής του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας, θα παρουσιάσει την αξία της Τέχνης ως εργαλείο επανένταξης και θα αναδείξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το έργο που θα προβληθεί, με τίτλο “Ο λόγος του Domenico”.

Η παρέμβαση του ηθοποιού Βαγγέλη Μουρίκη θα εστιάσει στην εμπειρία του από τη συνεργασία του με το Σχολείο, μεταφέροντας τη συνάντησή του με τους μαθητές-κρατουμένους και την επίδραση της Tέχνης στην καθημερινότητά τους. Στη συνέχεια, θα προβληθεί το οπτικοακουστικό υλικό της performance, που κατέγραψε τη μοναδική εμπειρία των κρατουμένων που εκτέλεσαν την παρουσίασή τους σε κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, με ειδική άδεια από την Εισαγγελία.

Κατά τη διάρκεια της performance, τρεις νέοι άνδρες, που εκπροσωπούσαν τους κρατούμενους, εμφανίστηκαν στην κεντρική πλατεία με τη δράση τους να ανατρέπει την καθημερινή ρουτίνα της περιοχής. Ο ένας από αυτούς απηύθυνε ερωτήματα στους θεατές, ρίχνοντας φως σε υπαρξιακά ζητήματα και την τέχνη.

Η Καλλιόπη Δημητρούλη, νομικός και πρώην σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα συμμετάσχει στη συζήτηση με το κοινό, αναλύοντας την επίδραση της Τέχνης στο κοινωνικό αποκλεισμό μέσω του εγχειρήματος που εφαρμόζεται στο Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας. Ακολουθεί συζήτηση με τον κινηματογραφιστή Μιχάλη Καπετανίδη, ο οποίος κατέγραψε την performance.

Πηγή: naftemporiki.gr