Τέχνη και Βιωσιμότητα στο Νησί της Τήλου Μέσω του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Tilos Artist Residency συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο νησί της Τήλου, με την συμμετοχή της βρετανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας Power Out of Restriction (POoR). Η εικαστική ομάδα θα βρίσκεται στο νησί από 16 έως 23 Οκτωβρίου 2024, με σκοπό να αναζητήσει περιβαλλοντικές λύσεις μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας και των εργαλείων της τέχνης.

Το POoR, που σημαίνει “Ισχύς εκτός Περιορισμού”, είναι μια κοινωνικά σκεπτόμενη κολεκτίβα που εστιάζει στην ανάπτυξη κοινοτήτων και την ενδυνάμωση της νέας γενιάς. Μόλις έχουν ολοκληρώσει την έκθεση της εγκατάστασής τους “Together In Battersea” στο London Design Festival, η οποία ανέδειξε ζητήματα όπως η κοινότητα και η συνεργασία.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Tilos Artist Residency θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τις εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας και του zero waste στο νησί, καθώς και να συμμετάσχουν σε ένα συλλογικό έργο τέχνης σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα αυτό έχει εγκαινιαστεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Οργανισμού Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) με τον Δήμο Τήλου και του Just Go Zero Tilos. Από το 2022, το πρόγραμμα συμβάλλει στην βιωσιμότητα και στην κυκλική οικονομία, κάνοντάς το πρώτο μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Η PCAI έχει στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω διαφόρων πολιτιστικών πρωτοβουλιών, ενώ έχει επίσης αναλάβει την υποστήριξη καλλιτεχνών με κοινό όραμα για το περιβάλλον. Το πρόγραμμα Tilos Artist Residency σχεδιάστηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια της PCAI, Κίκα Κυριακάκου, και έχει ήδη φιλοξενήσει καλλιτεχνικά projects από ομάδες όπως οι Hypercomf και The New Raw.

Η POoR συνεργάζεται με ποικιλία φορέων, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ διαφορετικών δημογραφικών ομάδων και να ενδυναμώσει τη νεολαία. Πιστεύουν στη δύναμη της γνήσιας συμμετοχής της κοινότητας σε κάθε έργο, προσφέροντας αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ταυτόχρονες καλλιτεχνικές δράσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr