Ανακάλυψη 55 Δραπέτών Άστρων από Νεαρό Σμήνος στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλή τον Μίτσελ Στουπ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia, ανακάλυψε 55 άστρα που απομακρύνονται με πολύ υψηλές ταχύτητες από ένα πυκνό νεαρό σμήνος. Οι παρατηρήσεις έγιναν στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γαλαξία που είναι δορυφόρος του δικού μας. Αυτή η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», αποτελεί την πρώτη φορά που τόσα πολλά αστέρια παρατηρούνται να “δραπετεύουν” από ένα αστρικό σμήνος.

Το συγκεκριμένο αστρικό σμήνος, γνωστό ως R136 και το οποίο βρίσκεται περίπου 158.000 έτη φωτός από τη Γη, φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες άστρα και ανήκει σε μια τεράστια περιοχή σχηματισμού αστέρων. Στο σμήνος αυτό υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα άστρα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, με μάζες που φτάνουν τις 300 φορές μεγαλύτερες από εκείνη του Ήλιου.

Τα άστρα τα οποία αποδεσμεύτηκαν εκτοξεύτηκαν από το σμήνος τους σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Ορισμένα από αυτά επιταχύνουν μακριά από το σμήνος τους με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100.000 χλμ./ώρα, δηλαδή περίπου 80 φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου στη Γη. Είναι πιθανό ότι αυτά τα τεράστια άστρα θα καταστραφούν μέσω εκρήξεων σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους μαύρες τρύπες ή αστέρια νετρονίων και συμπεριφέρονται σαν κοσμικοί πύραυλοι, με τις εκρήξεις τους να αναμένονται σε απόσταση περίπου χίλια έτη φωτός από την περιοχή προέλευσής τους.

Πηγή: naftemporiki.gr