Διαστημικά Σκουπίδια και Περιβαλλοντικές Απειλές από την Αυξανόμενη Διαστημική Βιομηχανία

Η διαστημική βιομηχανία βιώνει μία πολυδιάστατη άνθηση τα τελευταία χρόνια, που έχει επιφέρει σημαντικά οφέλη, αλλά παράλληλα και σοβαρές παρενέργειες. Ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα είναι η συσσώρευση των αποκαλούμενων διαστημικών σκουπιδιών, που περιλαμβάνουν δορυφόρους που δεν λειτουργούν πλέον και άλλα κομμάτια διαστημικών αντικειμένων που κινούνται γύρω από τη Γη. Αυτά τα αντικείμενα, επιταχύνοντας την κίνησή τους, μπορούν να συγκρούονται μεταξύ τους, δημιουργώντας περισσότερα σκουπίδια.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο αριθμός των εκτοξεύσεων πυραύλων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, και ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά έχει δεκαπλασιαστεί. Σύμφωνα με την υπηρεσία Statista, η ποσότητα διαστημικών απορριμμάτων που επανέρχεται στη Γη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Μόνο μερικές εκατοντάδες τόνοι παλαιών διαστημικών σκουπιδιών διαλύονται στην ατμόσφαιρα ετησίως.

Η καύση των διαστημικών αντικειμένων κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα θεωρούνταν ως λύση για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι εκτοξεύσεις και οι αναστροφές δορυφόρων ενδέχεται να προκαλέσουν όχι μόνο αύξηση της ρύπανσης, αλλά και πιθανές περιβαλλοντικές κρίσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται συχνά λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα που απελευθερώνουν αιθάλη, και η ατμοσφαιρική καύση δορυφόρων μπορεί να παράγει οξείδια αλουμινίου, τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν την θερμική ισορροπία της Γης και να καταστρέψουν το όζον.

Έρευνες δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις οξειδίων αλουμινίου ενδέχεται να αυξηθούν κατά 650% σε κάποια στρώματα της ατμόσφαιρας, απαιτώντας άμεση προσοχή από τους ειδικούς. Η σκόνη που προέρχεται από δορυφόρους μπορεί επίσης να επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο της Γης, επιτρέποντας περισσότερη κοσμική ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνειά του.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι χειριστές δορυφόρων θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι τροχιές των δορυφόρων, ώστε να καίγονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, μειώνοντας έτσι την παραμονή των επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Παρά τις ελπίδες στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τη σημαντική πρόοδο, η έρευνα για τις ατμοσφαιρικές επιπτώσεις των εκτοξεύσεων βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια.

Ο Σεμπάστιαν Ίστχαμ, ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η κατανόηση των αποτελεσμάτων των εκπομπών μειώνεται με την απόσταση από την επιφάνεια, καταδεικνύοντας την ανάγκη για άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές περιβαλλοντικές κρίσεις στο μέλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr