Δύο βετεράνοι αστροναύτες της NASA εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω προβλημάτων του Starliner

Δύο βετεράνοι αστροναύτες της NASA, οι Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς, ήταν μέλη του πληρώματος της πρώτης επανδρωμένης πτήσης του Starliner, το νέο διαστημόπλοιο που έχει κατασκευάσει η Boeing για να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Αυτή η αποστολή είχε σκοπό να δοκιμάσει το σκάφος με τον crew, αφού είχαν προηγηθεί επιτυχείς δοκιμές χωρίς ανθρώπους.

Κατά την εκτόξευση, υπήρξαν τεχνικά προβλήματα, όπως μια διαρροή ηλίου, αλλά δεν οδήγησαν σε ακύρωση της αποστολής. Οι αστροναύτες έφτασαν στον ISS, αλλά τα προβλήματα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έτσι, η NASA και η Boeing αποφάσισαν ότι θα παρέμεναν στον σταθμό_pending έως ότου διερευνηθούν τα αίτια των προβλημάτων.

Μετά από μελέτη, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει το Starliner στη Γη χωρίς το πλήρωμα για λόγους ασφαλείας. Οι Γουίλμορ και Γουίλιαμς θα παρέμεναν στον ISS μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο και θα επιστρέφουν με σκάφος της SpaceX, κάτι που αποτελεί αρνητικό σημάδι για τη Boeing και ταυτόχρονα επιτυχία για την SpaceX.

Σημειώνεται ότι στο σκάφος Crew Dragon της SpaceX, το οποίο έφτασε στον ISS την Κυριακή, μεταφέρθηκαν δύο νέα μέλη πληρώματος, ο Αμερικανός Νικ Χαγκ και ο Ρώσος Αλεξάντερ Γκορμπούνοφ. Αρχικά, έπρεπε να υπάρχουν τέσσερα νέα μέλη, αλλά λόγω της κατάστασης με τους αστροναύτες της NASA, προέκυψε η ανάγκη για ισορροπία στον αριθμό των αστροναυτών στον σταθμό, καθώς και για δύο κενές θέσεις για την επιστροφή τους. Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η διαφορά στις στολές, καθώς οι δύο βετεράνοι χρησιμοποιούν διαφορετικές στολές από αυτές που προορίζονται από την SpaceX.

Πηγή: naftemporiki.gr