Ηλιακή έκλειψη και το φαινόμενο του δακτυλιδιού της φωτιάς

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Αν η σκιά της Σελήνης καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, τότε έχουμε ολική έκλειψη. Αν, από την άλλη, η σκιά δεν καλύψει πλήρως τον Ήλιο, παρατηρούμε μερική έκλειψη.

Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, η απόσταση της Σελήνης από τη Γη ποικίλει. Όταν είναι στο απόγειό της, το μέγεθός της φαίνεται μικρότερο από αυτό του Ήλιου (91-100%). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, να σχηματίζεται γύρω από τη Σελήνη ένα φωτεινό δαχτυλίδι, γνωστό ως «δαχτυλίδι της φωτιάς».

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, ο Ήλιος δεν καλύπτεται εντελώς από τη Σελήνη, γι’ αυτό οι θεατές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα για την παρατήρηση του φαινομένου, ώστε να προστατευτούν από τον κίνδυνο τύφλωσης λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σήμερα, το δαχτυλίδι της φωτιάς θα είναι ορατό σε περιοχές της Νοτίου Αμερικής, ενώ μια μερική ηλιακή έκλειψη θα παρατηρείται στην Ανταρκτική, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής, του Ατλαντικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Πηγή: naftemporiki.gr