Μάχη Δύο Μεγιστάνων για την Κυριαρχία στη Δορυφορική Σύνδεση στην Ινδία

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ινδίας δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις τιμές του δορυφορικού φάσματος, ενώ οι εμπορικές υπηρεσίες δορυφορικού Διαδικτύου δεν έχουν ξεκινήσει στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου. Η Ινδία αναμένεται να φτάσει τους δύο εκατομμύρια συνδρομητές δορυφορικού Διαδικτύου μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού ICRA.

Στη νέα αναδυόμενη αγορά δορυφορικής σύνδεσης στο Internet στην Ασία, οι Ελον Μασκ και Μουκές Αμπάνι, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, βρίσκονται σε αντιπαλότητα. Ο Αμπάνι έχει ένα τηλεπικοινωνιακό όμιλο που αναπτύσσει δορυφορικό στόλο, ανταγωνιζόμενο το Starlink της Space X, που προσφέρει υπηρεσίες Δικτύου μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. Από την άλλη, η εταιρεία Reliance Jio του Αμπάνι συνεργάζεται με την SES Astra, χρησιμοποιώντας δορυφόρους μέσης τροχιάς για υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες του Starlink.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του δορυφορικού φάσματος αντί για δημοπρασία έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Reliance Jio ισχυρίζεται ότι η δημοπρασία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός θεμιτού ανταγωνισμού, ενώ υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με την έλλειψη σαφών νομικών πλαισίων για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών.

Εάν το Starlink καταφέρει τελικά να εισέλθει στην αγορά της Ινδίας, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να βελτιώσει τη φήμη της κυβέρνησής του ως υποστηρικτής του ανταγωνισμού.

Η κατάσταση αναμένεται να εξελιχθεί με ενδιαφέρον στην αγορά του δορυφορικού Διαδικτύου στην Ινδία. Πηγή: naftemporiki.gr