Ο Φίντλει και η επανάσταση του μη επεμβατικού ευνουχισμού σκύλων στην Χιλή

Ο Φίντλει, ένα μικρό τεριέ από τη Χιλή, είναι ένας διακεκριμένος σκύλος που έχει απολαύσει μια μοναδική διαδικασία στείρωσης. Αντί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, όπως συνηθίζεται, υποβλήθηκε σε μια νέα μέθοδο που περιλαμβάνει μια απλή ένεση. Αυτή η καινοτόμος διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στον Σαντιάγο, όπου ο Φίντλει ήταν υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη του και έλαβε λιχουδιές κατά τη διάρκεια και μετά την ένεση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έφυγε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται Egalitte, αναπτύχθηκε από τον κτηνίατρο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, Λεονάρντο Σάενζ. Σύμφωνα με τον Σάενζ, αυτό το εμβόλιο ανοσοευνουχισμού δρα αναστέλλοντας την ορμόνη που ευθύνεται για την αναπαραγωγή, και είναι επίσης αναστρέψιμο. Ο Σάενζ εξηγεί πως «εάν έχουμε μπλοκάρει αυτή την ορμόνη, δεν απελευθερώνουμε γοναδοτροπίνη και, επομένως, δεν απελευθερώνουμε σεξουαλικές ορμόνες, και το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση ευνουχισμού».

Το Egalitte είναι δυνατόν να χορηγηθεί τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά σκυλιά, με κόστος περίπου 60 ευρώ. Ωστόσο, απαιτείται συνταγή κτηνιάτρου και αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί ότι το σκυλί είναι κατάλληλο για την ένεση. Μια από τις σημαντικές εξελίξεις της ένεσης είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη στείρωση των ζώων σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς είναι λιγότερο επεμβατική και πολύπλοκη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους. Όπως εξηγεί ο Σάενζ, «μια ένεση είναι πολύ πιο εύκολη και μπορείτε να εμβολιάσετε μεγαλύτερο αριθμό ζώων εάν χρειάζεται να κάνετε έλεγχο αναπαραγωγής».

Η απλοποίηση της διαδικασίας καθώς και η δυνατότητα ανάκλησης του ευνουχισμού αναμένεται να αποτελέσουν κίνητρο για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να επιλέξουν αυτή τη μέθοδο.

Πηγή: naftemporiki.gr