Οι Σημαντικές Ανακαλύψεις του Ρομποτικού Ρόβερ Curiosity στον Άρη

Ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA, Curiosity, προσεδαφίστηκε στον Άρη, συγκεκριμένα στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ, στις 5 Αυγούστου 2012. Αρχικά, η αποστολή είχε προγραμματιστεί για δύο χρόνια, ωστόσο η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ οδήγησαν σε μια παράταση, και έτσι συμπληρώνει πλέον δώδεκα χρόνια παρουσίας στον Κόκκινο Πλανήτη. Παρά τις φθορές που υπέστη λόγω της σκληρής επιφάνειας και των ακραίων συνθηκών, το Curiosity συνεχίζει να διασχίζει το αρειανό έδαφος και να στέλνει πολύτιμες εικόνες και δεδομένα.

Μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του Curiosity περιλαμβάνουν την ανίχνευση της υπογραφής άφθονου «ελαφρού» άνθρακα, η οποία μπορεί να προέρχεται από χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα, από περαστικά νέφη κοσμικής σκόνης ή να έχει βιολογική προέλευση, σχετική με πρώιμες μορφές ζωής. Επιπλέον, εντοπίστηκε ύπαρξη ρηχών λιμνών με αλμυρό νερό, οι οποίες υπήρξαν αντικείμενα επανειλημμένων υπερχειλίσεων και αποξηράνσεων, κάτι που αποκαλύπτει τις διακυμάνσεις του κλίματος του Άρη.

Το Curiosity ανέλυσε επίσης δείγματα πηλού που ανήκουν στο γλαυκονίτη, ένα ορυκτό που είναι επίσης παρόν στη Γη. Η παρουσία του γλαυκονίτη υποδεικνύει ότι οι συνθήκες στο κρατήρα Γκέιλ ήταν ευνοϊκές για την ύπαρξη ζωής, καθώς αναλύονται παράγοντες θερμοκρασίας και όξινης φύσης του νερού των λιμνών. Επιπλέον, το ρόβερ έχει καταγράψει εικόνες των τοξικών νεφών που σχηματίζονται σε ύψος 80 χλμ. από την επιφάνεια, παρέχοντας έτσι σημαντικές πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του Άρη.

Φυσικά, ανάμεσα στις καθημερινές εικόνες που καταγράφει το Curiosity υπάρχουν πολλές που τελικά θυμίζουν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, προκαλώντας συζητήσεις και απορίες για την πραγματική τους φύση. Οι ανακαλύψεις του Curiosity συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τη γνώση μας για τον Άρη και το περιβάλλον του, συνθέτοντας ένα γεωλογικό και ατμοσφαιρικό παζλ που προσπαθούμε να κατανοήσουμε.

Πηγή: naftemporiki.gr