Αιτίες και Πρόληψη του Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικού εμφανίζονται, σύμφωνα με μια πρόσφατη εκλαΐκευση από τη Mayo Clinic. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκύπτει λόγω απόφραξης αρτηρίας στον εγκέφαλο, ενώ το αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο έχει σπάσει. Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να βιώσουν μια προσωρινή διαταραχή στη ροή του αίματος, γνωστή ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ), το οποίο δεν προκαλεί μόνιμα συμπτώματα.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, που είναι ο πιο συχνός τύπος, συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου στένεψαν ή φράχτηκαν, οδηγώντας σε μειωμένη ροή αίματος, ή αλλιώς ισχαιμία. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω συσσώρευσης λίπους ή θρόμβων αίματος. Στην περίπτωση του αιμορραγικού εγκεφαλικού, η αιμορραγία στον εγκέφαλο μπορεί να προέρχεται από διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η ρήξη ανευρυσμάτων.

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ) είναι ένας τύπος επεισοδίου που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα ενός εγκεφαλικού, αλλά είναι προσωρινό και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικού εγκεφαλικού.

Οι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης. Άλλα παράγοντες που ανεβάζουν τον κίνδυνο είναι η ηλικία και το φύλο, καθώς οι άνδρες έχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι σημαντικές, προκαλώντας αναπηρίες. Αυτές περιλαμβάνουν απώλεια κινητικότητας, δυσκολίες ομιλίας ή κατάποσης, απώλεια μνήμης, συναισθηματικά προβλήματα, και αλλαγές στη συμπεριφορά ή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η πρόληψη ενός εγκεφαλικού μπορεί να επιτευχθεί μέσω ορισμένων στρατηγικών υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση την υπέρτασης, την υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση, την αποφυγή καπνίσματος, και τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η συνειδητοποίηση των παραγόντων κινδύνου και η συνεργασία με επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων στο μέλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr