Νέοι πόροι για την στήριξη του Ινστιτούτου Παστέρ από το υπουργείο Ανάπτυξης

Νέοι πόροι για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο Ινστιτούτο, έχουν διατεθεί πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή ενός νέου κτηρίου, όπου θα εστιάζουν οι βασικές έρευνες και οι δραστηριότητες παραγωγής του Ινστιτούτου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) ιδρύθηκε το 1920 και είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Ινστιτούτων Παστέρ. Λειτουργεί ως σύγχρονο ερευνητικό κέντρο και είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με θέματα έρευνας και από το υπουργείο Υγείας για θέματα δημόσιας υγείας. Οι κύριοι τομείς ενασχόλησης του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν την έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια εμβολίων.

Τα έσοδα του ΕΙΠ προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις, ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και από τις οικονομικές δραστηριότητες του Τμήματος Διάγνωσης και της Μονάδας Εμβολίων. Από το 2020 έως το 2024, το Ινστιτούτο έχει υλοποιήσει 89 ερευνητικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας συνολικά 40,5 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς, διεθνείς και ιδιωτικούς πόρους.

Κατά την επίσκεψή της, η υφυπουργός Ράπτη συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Τάσο Γαϊτάνη και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ., καθηγητή Γεώργιο Χρούσο, και την αντιπρόεδρο Ευδοκία Καραγκούνη για τη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.

Πηγή: naftemporiki.gr