Διεθνείς Δραστηριότητες και Γκάφες του Μπάιντεν στην Παγκόσμια Οικονομία

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, με σκοπό να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να αποφύγει επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αναφέροντας: «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές».

Η δήλωση αυτή ήρθε σε μια περίοδο όπου ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανάφερε ότι «συζητάμε» την πιθανότητα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο τρόπος που το ανέφερε άφησε αμφιβολίες για το αν το εννοούσε ή απλά του ξέφυγε.

Αυτή η φραστική «γκάφα» οδήγησε σε πανικό την αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να πλησιάζουν τα 80 δολάρια το βαρέλι, επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αξιοποιούν την αβεβαιότητα που υπάρχει από τις εκλογές στις ΗΠΑ, προβαίνοντας σε επιθέσεις, πιστεύοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβουν δράση χωρίς τον φόβο αντίκτυπου από την Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την εκλογή του Τραμπ για να ισχυροποιήσει τη θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ των επιθέσεων κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα πυρηνικά όπλα του Ιράν. Ο Τραμπ επαναφέρει τη συζήτηση για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», επιδιώκοντας να γίνει ο φορέας αλλαγών στην περιοχή, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο τη συνεργασία του με το Ισραήλ.

Καθώς οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται σε μια ταινία δράσης με πολλές ανατροπές, και όπως φαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση όσον αφορά την εξωτερική τους πολιτική στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr