Ερντογάν και η Νέο-Οθωμανική Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες αποπνέουν μια διάθεση μεγαλοϊδεατισμού. Αυτή η πολιτική έχει χαρακτηριστεί ως «νέο-Οθωμανική» και αποσκοπεί στο να θέσει την Τουρκία ως το «μεγάλο αφεντικό», ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε τη βούλησή του να δει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχές σταθερότητας και ευημερίας. Ωστόσο, επανέλαβε και την πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλώνοντας με σαφήνεια ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κύπρο, επιμένοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί. Αυτή η δήλωση αναδεικνύει τις προθέσεις της Άγκυρας, καθώς πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, η Τουρκία ζητά «δικαιώματα σε όλη την Κύπρο».

Επιπλέον, ο Ερντογάν ζήτησε αναγνώριση της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, προβάλλοντας τον στόχο του για την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη περιοχή. Πίσω από αυτή τη στάση, όπως φαίνεται, υποκρύπτεται μια στρατηγική που αποσκοπεί στο να πιέσει την «άλλη πλευρά» σε υποχωρήσεις, προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες εξελίξεις.

Στη σύντομη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε φιλικός, απαντώντας θετικά στην ερώτηση του Μητσοτάκη για την κατάσταση του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, υποδεικνύοντας μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα στην συνάντηση.

Πηγή: naftemporiki.gr