Η αποτυχία του Αλβανικού μοντέλου μετανάστευσης και η σκληρή στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το μεταναστευτικό θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Συζητήσεις αναμένονται γύρω από την επιτάχυνση των απελάσεων, τη δημιουργία στρατοπέδων υποδοχής εκτός ΕΕ, και νέες συμφωνίες με χώρες προέλευσης. Καθώς οι πολιτικοί της Ευρώπης, με προτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υιοθετούν ιδέες που προηγουμένως ανήκαν στη σφαίρα των ακροδεξιών και των αντιπάλων της ΕΕ, τίθεται το ερώτημα ποιοι παράγοντες έχουν προκαλέσει αυτή την αυστηρή αλλαγή στάσης απέναντι στην παράνομη μετανάστευση.

Η κατάσταση στην Αλβανία αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες αυτές, καθώς το νέο «Αλβανικό μοντέλο» της Ιταλίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης αντιμετωπίζει κριτική. Το ιταλικό πολεμικό σκάφος «Libra» μετέφερε 16 παράτυπους μετανάστες στην Αλβανία, μεταξύ των οποίων ήταν τρεις ανήλικοι από το Μπαγκλαντές και δύο άτομα με ειδικές ανάγκες από την Αίγυπτο. Οι ιταλικές αρχές υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν αυτούς τους πέντε μετανάστες στην Ιταλία, γεγονός που υποδεικνύει μια αποτυχία στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη από την Ιταλία και την Αλβανία.

Αυτό το «μοντέλο» της ΕΕ, το οποίο παραπέμπει σε φυλακές όπου οι πρόσφυγες είναι αόρατοι, εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ανάλογες προτάσεις θα θεωρούνταν παράνομες, ενώ σήμερα γίνονται αποδεκτές. Η φον ντερ Λάιεν έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, αποδυναμώνοντας το Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου που υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο του 2023.

Η πίεση για πιο σκληρές πολιτικές έρχεται και από τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες ζητούν την κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν. Στη σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαϊκοί ηγέτες αναμένονται να υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή προσέγγιση για τις διαδικασίες ασύλου και για την ανάληψη ευθυνών από τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Το μεταναστευτικό ζήτημα, που κάποτε θεωρείτο ευαίσθητο θέμα, έχει γυρίσει την πολιτική προσέγγιση σε μια κατεύθυνση που αγνοεί τις πραγματικές αιτίες πίσω από τη μετανάστευση. Αυτή η αλλαγή ρητορικής και πολιτικής φέρνει στην επιφάνεια την ανάπτυξη ενός νέου «φρουρίου Ευρώπης», ενώ οι παραδοσιακές αξίες της ανθρωπιάς και των δικαιωμάτων φαίνεται να θυσιάζονται στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας.

Πηγή: naftemporiki.gr