Η Παρουσίαση του Πένθους και της Ειρήνης στην Κηδεία του Ιωνά Καρούση

Στις 5 Οκτωβρίου 2024, το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Σιών στην Ιερουσαλήμ υπήρξε τόπος συγκέντρωσης περίπου 2000 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, του Πρέσβη της Ελλάδος στο Ισραήλ Κυριάκου Λουκάκη, και του Γενικού Προξένου Δημήτριου Αγγελοσόπουλου, για να τιμήσουν τη μνήμη του 26χρονου φοιτητή αρχιτεκτονικής Ιωνά Καρούση, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε μία δολοφονία από Παλαιστίνιους τρομοκράτες.

Ο Ιωνάς, ένας νέος με ήθος και ταλέντο, αποτέλεσε πηγή υπερηφάνειας για την Ελληνική Κοινότητα των Ιεροσολύμων. Δολοφονήθηκε στις 1 Οκτωβρίου στον σταθμό του τρένου της Γιάφας, την ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ με 181 βαλλιστικούς πυραύλους. Η κατάσταση αυτή εντάσσεται σε ένα παλαιότερο πλαίσιο συγκρούσεων, με αιματηρές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν τα μέλη της Χαμάς επιτέθηκαν, προκαλώντας τον θάνατο και την καταστροφή, με πάνω από 1000 άμαχους να χάνουν τη ζωή τους και 250 ομήρους να κρατούνται.

Η απάντηση του Ισραήλ σε αυτές τις επιθέσεις έχει προκαλέσει πολλές χιλιάδες θύματα και έχει δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές. Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος που διαρκεί ο πόλεμος, και η έκβαση του εξαρτάται από την επαναστατική κατάσταση από την πλευρά των τρομοκρατών, καθώς και από την ανάγκη άμεσης επιστροφής των ομήρων στο Ισραήλ.

Στην κηδεία, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κύκλοι Παλαιστινίων, Ισραηλινών και Ελλήνων για το πώς βιώνουν τις τρέχουσες εξελίξεις. Υπήρχε έντονη συναισθηματική φόρτιση, και οι αναφορές σε εκείνους που διαδήλωναν υπέρ των Παλαιστινίων την ίδια ημέρα ενίσχυσε το αίσθημα πόνου και θυμού στην κοινότητα. Οι γονείς του, Δημήτρης και Ράνια Καρούση, δήλωσαν ότι ο Ιωνάς ήταν «πρεσβευτής της ειρήνης», και η άδικη απώλειά του μας υπενθυμίζει τη σημασία της ζωής και την ανάγκη για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr