Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και οι συνέπειές της στη Μέση Ανατολή

Η επίθεση του Ιράν με πυραύλους στο Ισραήλ έχει επιδεινώσει τους φόβους για μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν – Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει αντεπίθεση κατά του Ιράν, αν και μένει να φανεί εάν αυτή θα είναι ευρείας κλίμακας ή περιορισμένη. Χωρίς την άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν φαίνεται να μπορεί να εισέλθει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η στασιμότητα των δυνάμεων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, οι οποίες θεωρούνται “πληρεξούσιοι” του Ιράν, έχει αφήσει την Τεχεράνη μόνη της να ηγηθεί του λεγόμενου “άξονα της αντίστασης” απέναντι στο Ισραήλ. Δεδομένου ότι το Ιράν παραδοσιακά εμφανίζεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, η ανάγκη του να δώσει απτές αποδείξεις της υποστήριξής του είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η πρόσφατη εκτόξευση 181 πυραύλων από τον Ιράν, με ορισμένα να διεισδύουν στον ισχυρό “Σιδηρούν Θόλο” της ισραηλινής αεράμυνας, επιβεβαίωσε αυτήν τη δυναμική. Ο Νετανιάχου, μετά την αποτυχία αναχαίτισης προηγούμενων επιθέσεων, είναι πιθανό να δώσει σκληρότερες απαντήσεις.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ είναι καθοριστική, ενώ η Ουάσινγκτον δεν δείχνει προδιάθεση για εμπλοκή σε έναν ευρύτερο πόλεμο, προτιμώντας μια πολιτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει απορρίψει την ιδέα μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, οι γεωγραφικές και στρατηγικές συνθήκες καθιστούν έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δύσκολο, αν όχι αδιανόητο. Το Ισραήλ, παρά την τεχνολογική του ανωτερότητα, δεν διαθέτει τις απαιτούμενες δυνάμεις για μια τέτοια σύρραξη, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιθανές απαντήσεις θα περιοριστούν σε στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες, όπως θα μπορούσε να είναι μια εκτέλεση υψηλόβαθμου ηγέτη.

Πηγή: naftemporiki.gr