Μυστικές Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ιράν και Αραβικών Χωρών για Κατάπαυση Πυρός

Διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ιράν και ορισμένων αραβικών κρατών σχετικά με μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12. Αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, το διέψευσε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε περιόδους όπως αυτή, τέτοιες διαπραγματεύσεις συχνά πραγματοποιούνται εκτός δημοσίου θέαματος.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει κίνητρα για να αποδεχθεί συνομιλίες με την Τεχεράνη, καθώς οι επικείμενες προεδρικές εκλογές αυξάνουν την πίεση για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, όπως αυτή που θα μπορούσε να ωφελήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα τηλεφώνημα που είχε ο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Η επικοινωνία αυτή, η οποία ήταν η πρώτη τους από τον Αύγουστο, είχε σκοπό να αποτρέψει μια πιθανή μεγάλη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, που θα μπορούσε να κλιμακώσει τη διαμάχη στην περιοχή.

Όσον αφορά την στρατηγική του Ισραήλ, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εξετάζονται σημαντικές αντίποινες και πιθανές αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους στο Ιράν, καθώς και στοχευμένες επιθέσεις εναντίον Ιρανών ηγετών. Ωστόσο, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι προσθέτουν ότι η απόφαση για μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, οπότε η στήριξη των ακροδεξιών υπουργών είναι κρίσιμη.

Το Ισραήλ, ιστορικά, έχει ενοχληθεί από τις συμφωνίες και διαπραγματεύσεις που διακυβεύουν τη θέση του στην περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ιράν, το οποίο το θεωρεί απειλή. Πηγή: naftemporiki.gr