Ο Γενικός Κίνδυνος Μιας Παγκόσμιας Σύγκρουσης Κατά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της JP Morgan

Ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε πρόσφατα για την απίστευτη σοβαρότητα της παγκόσμιας κατάστασης, δηλώνοντας ότι «ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει». Στην ετήσια σύνοδο του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι η μονάδα διαχείρισης κινδύνων της τράπεζας «τρέχει ακραία σενάρια» σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια παγκόσμια ένοπλη σύγκρουση.

Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, καθώς ο Ντάιμον τόνισε ότι ο «πυρηνικός αφανισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», ακόμα και πιο επικίνδυνος από την κλιματική αλλαγή. Η αναφορά του στη σύνοδο των BRICS στο Καζάν, όπου συζητήθηκε η διάλυση του συστήματος που οικοδόμησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, ενισχύει την αίσθηση κρίσης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες θυμίζουν την «Μεγάλη Σκακιέρα», όπως την είχε περιγράψει ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Ένας περίπλοκος αγώνας σκακιού, όπου τα κράτη είναι τα πιόνια, ενώ οι αποφάσεις και οι κινήσεις των μεγάλων δυνάμεων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Παρά τις εντάσεις στην περιοχή μας, όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η προσοχή μας είναι χαραγμένη στην εσωτερική πολιτική, θολώνοντας την αντίληψή μας για τη μεγαλύτερη εικόνα.

Η γεωπολιτική πολυπλοκότητα είναι τέτοια ώστε η παραμικρή λάθος κίνηση να μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμιες επιπτώσεις. Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων προχωρούν χωρίς σαφή σχεδιασμό, και η ασταθής κατάσταση της ΕΕ δείχνει ότι βαδίζουν τυφλά προς το χάος. Η κατάσταση αυτή εντείνεται περαιτέρω από την «Αυτοκρατορική Παρακμή» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, 30 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η προειδοποίηση του Ντάιμον και οι τρέχουσες παγκόσμιες δυναμικές είναι καθοριστικές για την κατανόηση ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, έστω και σε βραδεία κίνηση, έχει ήδη ξεκινήσει. Πηγή: naftemporiki.gr