Επαναγορά Μετοχών από Ναυτιλιακούς Κολοσσούς στην Κίνα για Σταθεροποίηση της Κεφαλαιαγοράς

Η Bank of China έχει αναλάβει ήδη δανειακές υποχρεώσεις σε 32 εισηγμένες εταιρείες για σχέδια επαναγοράς μετοχών, με την χρηματοδότηση να φτάνει τα 42 δισ. δολάρια. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης προέρχεται εν μέρει από ειδικό δάνειο που προσφέρεται από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Σαγκάη και από εσωτερικούς πόρους. Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται εκείνες που διαχειρίζονται μερικά από τα κορυφαία εμπορικά πλοία και λιμάνια παγκοσμίως.

Μια από τις σημαντικότερες επαναγορές προέρχεται από την Cosco Shipping Holdings, που διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Η CSH σχεδιάζει να επαναγοράσει μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, με αξία που κυμαίνεται από 1 δισ. έως 2 δισ. γιουάν (140 εκατ. έως 280 εκατ. δολάρια), σε τιμή έως 20 γιουάν ανά μετοχή. Παρά την αύξηση των κερδών, η απόδοση της μετοχής της δεν ήταν ικανοποιητική, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία να ακυρώσει τις επαναγορασμένες μετοχές για να μειωθεί το κεφάλαιο.

Δεδομένων των υψηλών ναύλων, τα κέρδη της Cosco Shipping αυξήθηκαν κατά 72,7% το εννεάμηνο του 2024, φτάνοντας τα 38,1 δισ. γιουάν, ενώ διαθέτει πάνω από 170 δισ. γιουάν σε μετρητά. Η Cosco Shipping Development, αδελφή εταιρεία της Cosco, ανακοίνωσε παρόμοιο σχέδιο επαναγοράς με στόχο έως 287,2 εκατ. γιουάν.

Η κρατικά-υποστηριζόμενη China Merchants σχεδιάζει επίσης επαναγορές μετοχών αξίας 222-443 εκατ. γιουάν. Άλλες εταιρείες, όπως η Sinotrans και η China Merchants Port Group, αναμένεται να αυξήσουν την συμμετοχή τους στις μητρικές μετοχές.

Αναλυτές της Nanhua Futures επισημαίνουν ότι οι εισηγμένες εταιρείες μπορεί να λάβουν δάνεια με επιτόκιο έως 2,25%, γεγονός που είναι ελκυστικό για εταιρείες με υψηλότερους δείκτες μερισμάτων. Οι κινήσεις αυτές έρχονται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του Πεκίνου για τη σταθεροποίηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξετάζει το Πεκίνο, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση και να προωθηθούν η βιομηχανική δομή και η τεχνολογική καινοτομία. Ο Κινέζος πρέσβης ζήτησε από ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην Κίνα, ειδικά στους τομείς της έξυπνης τεχνολογίας και των πράσινων επενδύσεων. Οι πολιτικές της Κίνας αναμένονται να επηρεαστούν και από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Πηγή: naftemporiki.gr