Η Αθηνά Μαρτίνου η Ελληνίδα Πρωτοπόρος της Ναυτιλίας και η Κληρονομιά της

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου 2024, η σημαντική μορφή της ελληνικής ναυτιλίας, Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου. Σε ηλικία 97 ετών, η Αθηνά Μαρτίνου κηδεύεται τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη. Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην σύγχρονη ναυτιλία της Ελλάδας, δημιουργώντας έναν ναυτιλιακό κολοσσό.

Η Αθηνά Μαρτίνου ανέλαβε τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειάς της από το 1971. Μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris Ships Management και σε μόλις λίγα χρόνια κατόρθωσε να συγκροτήσει έναν στόλο 36 πλοίων. Από τη δεκαετία του 1990, άρχισε σταδιακά να παραδίδει τη σκυτάλη στους γιους της. Ο Θανάσης Μαρτίνου ίδρυσε την Eastern Mediterranean Maritime, ενώ ο Ανδρέας Μαρτίνου δημιούργησε τη Minerva Marine. Σήμερα, οι εγγονοί της έχουν αναλάβει τη διοίκηση των εταιρειών, με τον Ανδρέα Μαρτίνο jr στη Minerva και τον Νίκο Μαρτίνο στη Thenamaris. Ο Θανάσης Μαρτίνου, περιγράφοντας την οικογενειακή ιστορία, ανέφερε πρόσφατα ότι όλες οι εταιρείες της οικογένειας διαχειρίζονται έναν στόλο 290 πλοίων.

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου αποτελεί επίσης μία σημαντική πτυχή της κληρονομιάς της. Το ίδρυμα αντικατοπτρίζει το πάθος της για τη θάλασσα και τη φιλοδοξία της για προσφορά στην κοινωνία που σχετίζεται με αυτήν. Η Αθηνά Μαρτίνου χαρακτήριζε τη ζωή της σαν τη θάλασσα: γεμάτη αγάπη, πάθος, σεβασμό και αφοσίωση, αποδεχόμενη όλες τις πτυχές της, είτε ήρεμες είτε ταραγμένες. Η θάλασσα υπήρξε πηγή έμπνευσης και εξουσίας για την ίδια, ενώ με την αθόρυβη αλλά ουσιαστική δράση του ιδρύματός της, επιδιώκει να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση έργων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την επιτυχία και την επιρροή της, η Αθηνά Μαρτίνου διατηρούσε ένα χαμηλό προφίλ, με αποτέλεσμα τον σεβασμό και την αναγνώριση από τον κόσμο της ναυτιλίας. Με τη βιώσιμη προσφορά της στην κοινωνία και την αφοσίωσή της στην ναυτιλία, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όσων την γνώρισαν και την εκτίμησαν.

Πηγή: naftemporiki.gr