Κατασβεστικές Επιτυχίες και Αντιμετώπιση Επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion», το οποίο έχει μεταφερθεί σε ασφαλές αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας. Το τάνκερ, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, μαινόταν σε τουλάχιστον 20 εστίες φωτιάς, ενώ πραγματοποιήθηκε αδρανοποίηση καυσίμων (Inert Gas System) στις δεξαμενές του για να περιοριστούν οι κίνδυνοι από εύφλεκτα αέρια. Παράλληλα, έχει γίνει στεγανοποίηση των ανοιγμάτων που προκλήθηκαν από τα εκρηκτικά των Χούθι, και το φορτίο του θα μεταγγιστεί σε άλλο δεξαμενόπλοιο που θα φτάσει στο σημείο.

Το δεξαμενόπλοιο ήταν ανοιχτά της Υεμένης και μεταφέρθηκε 50 ναυτικά μίλια από το αρχικό του σημείο με το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos», που φιλοξενούσε μια εξειδικευμένη ομάδα. Η πρώτη επίθεση από τους Χούθι εναντίον του ελληνόκτητου τάνκερ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμα (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι) να μεταφέρεται την επόμενη ημέρα από γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί.

Στην ίδια περιοχή, το ελληνικό φορτηγό πλοίο Minoan Courage, χωρητικότητας 76.800-dwt (κατασκευής 2013), που είχε δεχθεί επίθεση από πύραυλο των Χούθι την προηγούμενη εβδομάδα, κατάφερε να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας χρησιμοποιώντας δικά του μέσα, και βρίσκεται τώρα ασφαλές στον Κόλπο του Σουέζ. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο πλήρωμα του πλοίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αποτελούν σοβαρή περιβαλλοντική απειλή με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της περιοχής.

Πηγή: naftemporiki.gr