Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για τις κινητοποιήσεις στην ακτοπλοΐα

Σήμερα το μεσημέρι, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας, που παραμένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια για δεύτερη 48ωρη περίοδο. Ταυτόχρονα, πολλοί επιβάτες περιμένουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, καθώς πλησιάζει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Το πρωί της Παρασκευής, η διοίκηση της ΠΝΟ πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων και παρουσίασε τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με τα θεσμικά ζητήματα της ΠΝΟ.

Όσον αφορά το θέμα του επιδόματος ανεργίας, προγραμματίζεται η αλλαγή των προϋποθέσεων για την ένταξη ενός ναυτικού, ενώ προηγουμένως θα πραγματοποιηθεί αναλογιστική μελέτη. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το ποσό του επιδόματος και τις προϋποθέσεις για την απόκτησή του.

Επιπλέον, εξετάζεται η αυστηρή τήρηση του νόμου σχετικά με το 10ωρο εργασίας των ναυτικών στα ταχύπλοα, και αναλύεται η δυνατότητα αύξησης των προστίμων για τις εταιρείες που παραβιάζουν αυτό τον κανόνα. Σχετικά με τη σύνθεση των πλοίων της ακτοπλοΐας, σχεδιάζεται μια νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, η ΠΝΟ θα εξετάσει την πρόταση των ακτοπλόων που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η οποία καλύπτει πλήρως τον πληθωρισμό, περιλαμβάνει αύξηση 5% για το 2025 και 2% για το 2026.

Πηγή: naftemporiki.gr