Απολογισμός της Αντιπυρικής Περιόδου και Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην φετινή αντιπυρική περίοδο και τις προκλήσεις που αυτή παρουσίασε. «Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε ως η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 χρόνων, με συστηματικά υψηλές θερμοκρασίες, έντονες ξηρασίες και παρατεταμένη ανομβρία», τόνισε. Πρόσθεσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν σε ετοιμότητα για έξι μήνες, αντιμετωπίζοντας πυρκαγιές ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, φέτος σημειώθηκαν 9.101 πυρκαγιές, σε σύγκριση με 7.163 πέρυσι, όμως οι καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε 1.754.000 στρέμματα, λιγότερα από 440.000 στρέμματα το προηγούμενο έτος. Ένας άλλος θετικός δείκτης ήταν ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων ανά πυρκαγιά, ο οποίος φέτος περιορίστηκε σε 48, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας 20ετίας ήταν 58.

«Παρόλο που είχαμε λιγότερα καμένα δάση φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές, γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει την περιοχή μας. Οι επιθέσεις από τις φυσικές καταστροφές θα γίνονται ολοένα και πιο συχνές», επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλα τα μέλη του κρατικού μηχανισμού που εργάστηκαν σκληρά για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Πηγή: naftemporiki.gr